GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NDEN
Gaziantep Üniversitesi Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinin Lisansüstü Programlarına
2009-2010 Öğretim yılı birinci yarıyılında öğrenci alınacaktır.
BAŞVURU TARİHLERİ
Adayların en geç 21 Ağustos 2009 tarihine kadar ilgili Enstitünün internet adresinden sisteme giriş yaparak dolduracakları 3 adet Başvuru Formunu (fotoğraflı olarak) başvuru için gerekli belgelerle birlikte ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlıklarına şahsen teslim etmeleri gerekmektedir.
İNTERNET ADRESLERİ
Fen Bilimleri Enstitüsü : http://fbe.gantep.edu.tr/
Sosyal Bilimler Enstitüsü : http://sbe.gantep.edu.tr/
Sağlık Bilimleri Enstitüsü : http://sagbe.gantep.edu.tr/
KABUL KOŞULLARI
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANÜSTÜ PROGRAMLARINA TÜRK VE YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER BAŞVURABİLİR.
· Yüksek Lisans programlarına müracaat eden adayların Lisans derecesine, Doktora programlarına müracaat eden adayların Lisans/Yüksek Lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
· Doktora Programlarına Lisans Diploması veya Yüksek Lisans Diploması ile başvuracakların Lisans/Yüksek Lisans mezuniyet genel not ortalamasının en az 3.00/4.00( 8/10 veya 80/100) olması gerekir.
· Yabancı uyruklu öğrenci başvurularında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adaylar ile uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ancak Türkiye Cumhuriyeti uyruklu aday olarak başvuruda bulunabilirler.
· Yabancı uyruklu öğrenci başvurularında adayların, ÖSYM kılavuzunda yer alan Ülkelerdeki Yüksek Öğretim Kurumlarından Lisans/Yüksek Lisans derecesi alanlar hariç diğer yurtdışı üniversite çıkışlı olan adayların Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) denklik belgesi almaları ve belgeyi başvuruda ilgili Anabilim Dalı Başkanlığına diğer belgelerle birlikte vermeleri gerekir.
· Türkçe eğitim veren anabilim dallarına başvuruda, yabancı uyruklu adayların TÖMER Türkçe Dil Sınavından en az 60 puan almaları veya Türkçe bildiğini/Anadilinin Türkçe olduğunu belgelemeleri gerekmektedir.
· Türkçe eğitim yapan Yüksek Lisans Programlarına başvuruda yabancı dil şartı aranmaz.
· İngilizce eğitim yapılan, Mühendislik Enstitü Anabilim Dalları Yüksek Lisans Programlarına başvuran adaylardan, lisans öğrenimlerini İngilizce dilinde yapan program mezunlarından yabancı dil şartı aranmaz. Lisans öğrenimlerini İngilizce dışında bir dilde yapan mezunlardan ise en az aşağıda belirtilen İngilizce dil puanlarının alınmış olması gerekir. Bu şartları sağlamayanlar, Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak Fen Alanlarını içeren Yabancı Dil (İngilizce) Sınavına alınacak olup bu sınavdan en az 60 puan alanlar başarılı sayılacaktır.
YABANCI DİL SINAV TARİHİ: 28 Ağustos 2009 tarihinde saat 09:00’ da yapılacaktır.
Yabancı Dil Puanını sağlayamayan adaylar ise, Sözlü Bilim Sınavını (Mülakat) Türkçe dilinde alacak olup, bu sınav sonunda başarılı olarak programlarına kabul edilenler, Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık sınıfına Örgün ya da İkinci Öğretimine kayıt yaptırarak 1 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir. Bu süre sonunda en az İngilizce dil puanını (ÜDS, KPDS, TOEFL, BİL.TOEFL, İNTERNET TAB.TOEFL, IELTS) sağlayanlar veya Yabancı Diller Yüksekokulu’ndaki İngilizce hazırlık geçme notu en az 60 olanlar programa devam edecek olup, bu şartları sağlayamayanların Üniversite ile ilişiği kesilecektir. Bu uygulama 1. yarıyıl için geçerlidir.
· Doktora Programlarına başvuran adayların en az aşağıda belirtilen İngilizce dil puanlarını almış olmaları gerekir. Bu puanı sağlayamayan adaylar ise KPDS/ÜDS sınavlarından en az 55 puan veya TOEFL, BİL. TOEFL, İNTERNET TAB. TOEFL, IELTS sınavlardan muadil puanı sağlayanlar, Sözlü Bilim Sınavını (Mülakat) Türkçe dilinde alacak olup, başarılı olmaları halinde Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık sınıfına Örgün ya da İkinci Öğretimine kayıt yaptırarak 1 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir. Kayıtlı oldukları süre içinde en az İngilizce Dil Puanını (ÜDS, KPDS, TOEFL, BİL. TOEFL, İNTERNET TAB. TOEFL, IELTS) sağlayanlar veya bu süre sonunda Yabancı Diller Yüksekokulu’ndaki İngilizce hazırlık geçme notu en az 65 olanlar programa devam edecek olup, bu şartları sağlayamayanların Üniversite ile ilişiği kesilecektir. Bu uygulama 1. yarıyıl için geçerlidir.
|
|
Mühendislik Ens.ABD
|
Biyoloji/Kimya ABD
|
|
|
Yüksek Lisans
|
Doktora
|
Doktora
|
|
KPDS
|
60
|
65
|
55
|
|
ÜDS
|
60
|
65
|
55
|
|
TOEFL
|
513
|
530
|
495
|
|
Bilgisayarlı TOEFL
|
183
|
198
|
168
|
|
İnternet Tabanlı TOEFL
|
65
|
72
|
59
|
|
IELTS
|
5.8
|
6.0
|
5.7
|
|
YYDS
|
60
|
|
|
· Adayların ALES/GRE sınavlarından herhangi birine girip, aşağıda belirtilen puanları almış olmaları gerekir.
|
Fen Bilimleri Enstitüsü
|
Yüksek Lisans
|
Doktora
|
Lisans Derecesi ile Doktora
|
|
ALES (Sayısal)
|
55
|
55
|
70
|
|
GRE (Sayısal)
|
610
|
610
|
685
|
ALES/GRE belgelerinin geçerlilik süresi son iki yıldır.
· Mühendislik Anabilim Dallarına başvuracak adayların Mühendislik, Mühendislik-Mimarlık, Mimarlık Fakültesi/Bölümü mezunu olmaları gerekir.
· Fizik Mühendisliği Anabilim Dalına, Fizik, Matematik ve Fizik Eğitimi Bölümleri mezunları da başvurabilir.
· Gıda Mühendisliği Anabilim Dalına, Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ile Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü mezunları da başvurabilir.
· Matematik Anabilim Dalına başvuracak adayların, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ve Matematik Mühendisliği Bölümü mezunu olmaları gerekmektedir.
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
· Yüksek Lisans programlarına müracaat eden adayların Lisans derecesine, Doktora programlarına müracaat eden adayların Lisans/Yüksek Lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
· Doktora Programlarına Lisans Diploması veya Yüksek Lisans Diploması ile başvuracakların Lisans/Yüksek Lisans mezuniyet genel not ortalamasının en az 3.00/4.00( 8/10 veya 80/100) olması gerekir.
· Yüksek Lisans Programlarına başvuruda yabancı dil şartı aranmaz. (İngiliz Dili Eğt. ABD hariç)
· Adayların ALES/GMAT/GRE sınavlarından herhangi birine girip, aşağıda belirtilen puanları almış olmaları gerekir.
|
Sosyal Bilimleri Enstitüsü
|
Yüksek Lisans
|
Doktora (Eğitim Bilimleri)
|
Lisans Derecesi ile Doktora (Eğitim Bilimleri)
|
|
ALES EA (İktisat-İşletme,İlköğretim Sınıf Öğr. ABD)
|
55
|
|
|
|
ALES SÖZ (Türk Dili ve Edb., İng.Dili Eğt. Tarih, Eğitim Bil. ABD)
|
55
|
55
|
70
|
|
ALES SAY (İlköğretim Matematik Eğitimi ABD)
|
55
|
|
|
|
GMAT
|
|
| Sayfa: 1
|
|